Waarom worden mannen kaal? Een diepgaande kijk op de oorzaken en mechanismen achter mannelijke kaalheid

Mannen worden kaal. Tenminste, in de meerderheid. Mannelijke kaalheid is namelijk de meest voorkomende vorm van kaalheid. Waarom worden mannen kaal? Er is veel onderzoek naar dit fenomeen gedaan. Waardoor het dus ook goed mogelijk is om je een goede diepgaande kijk op de oorzaken en mechanismen hierachter te geven. Dit kan je helpen om het kaal worden in ieder geval af te remmen. Er zijn best veel interessante onderzoeken gedaan die we graag met je bespreken. Neem daarom snel dit artikel eens door!

1. Erfelijkheid 

2. Haaruitval door stress

3. Een litteken op het hoofd

4. Problemen met het afweersysteem

5. De rol van je leefstijl

We kunnen dus nog zonder dat we dieper op de punten zijn ingegaan al stellen dat er allerlei redenen zijn waarom mannen kaal worden. Het is dus juist belangrijk om verder onderzoek te doen voor jezelf.

In ieder geval is het goed om te weten dat het overgrote deel van de redenen wel ook met jezelf te maken heeft, De factor erfelijkheid kan je niet beïnvloeden, maar dan andere vier punten die we bespreken in dit artikel zijn allemaal in meer of mindere mate te sturen wanneer je goed naar jezelf durft te kijken. Dat is dus ook belangrijk om als les mee te nemen als man.

Ik heb zelf weinig last van kaalheid, zeker als ik het vergelijk met mijn vrienden. Wat ik wel heb ontdekt door dit onderzoek, is dat mijn levensstijl daar mogelijk één van de redenen voor is. Ik let veel op wat ik eet en drink en ik ben bewust bezig met het voorkomen van stress. Dat deed ik niet perse om mijn haar te behouden, maar dat is dus wel een mooi bijkomend voordeel!

Waarom worden mannen kaal? Een diepgaande kijk op de oorzaken en mechanismen achter mannelijke kaalheid

Erfelijkheid

Mannelijke kaalheid is voor een deel al bij je geboorte bepaald. Erfelijkheid speelt namelijk een rol als het gaat om de redenen waarom mannen kaal worden. Je ziet dit ook aan de manier waarop deze kaalheid ontstaat. Dit begint vaak bij de slapen en de kruin. Dit is de bekende terugtrekkende haargrens. Mannen die de kaalheid hebben geërfd van hun vader, opa en eerdere voorouders, worden vaak om deze reden kaal.

Haaruitval door stress

Een andere belangrijke reden waarom mannen kaal worden is stress. Dit kan ook een mogelijke verklaring zijn waarom kaalheid meer dan ooit voorkomt. De maatschappij is ook veel stressvoller. Stress is overigens wel een ruim begrip. Het kan inderdaad komen door de hoge werkdruk of een onstabiele thuissituatie. Het kan echter net zo goed om lichamelijke stress gaan. Denk dan aan hoge koorts of de gevolgen van een infectie. Ook dan kan haaruitval en mannelijke kaalheid optreden.

Een litteken op het hoofd

Er zijn ook allerlei aandoeningen aan het hoofd die kaalheid met zich kunnen meebrengen. Je kent natuurlijk wel die mannen die een keer een gat in hun hoofd zijn gevallen en waar het litteken altijd kaal blijft. Als je nu bijvoorbeeld met een schimmelinfectie te maken krijgt op jouw hoofd, dan kan dat dus tot een behoorlijk groot litteken leiden. Met als gevolg dat je dus ook kaalheid kan optreden op hele grote delen van het hoofd.

Problemen met het afweersysteem

Een heel ander probleem is pleksgewijze kaalheid. Waarom worden mannen kaal op deze manier? Daar zijn verschillende theorieën over. Uit onderzoeken blijkt in ieder geval dat problemen met het afweersysteem hier zeker aan kunnen bijdragen. Is er een storing in jouw afweer, dan kan zich dat op deze manier uiten. Er is ook goed nieuws te melden. Sommige van deze problemen met kaalheid door afweerstoornissen kunnen ook weer verdwijnen zodat jouw haar terugkomt.

De rol van je leefstijl

Tot slot speelt jouw leefstijl ook een rol in mannelijke kaalheid. Wanneer je ongezond leeft, dan krijgt jouw lichaam het zwaar te verduren. Dit uit zich dan ook op allerlei manieren. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je te weinig vitamines en mineralen binnen krijgt. Met als gevolg dat jouw haar loslaat. Wat er dan weer toe leidt dat je dus kaal wordt. Ook te weinig slapen en te veel alcohol drinken kunnen meespelen in de snelheid waarmee je als man kaal wordt. Let hier dus goed mee op.

Veelgestelde vragen: waarom worden mannen kaal?

Maakt testosteron je kaal?

Er is inderdaad een verband tussen testosteron en kaal worden. Bewezen is dat haarzakjes overgevoelig kunnen zijn voor deze lichaamseigen stof. Die verdwijnen dan en dat betekent dus ook dat er geen haar meer zal groeien. Met kaalheid tot gevolg.

Is kaal zijn aantrekkelijk?

Kaal zijn kan heel aantrekkelijk zijn. Uit recente onderzoeken komt keer op keer naar voren dat 80 tot 90 procent van de vrouwen kale mannen aantrekkelijk kunnen vinden. Slechts een kleine groep knapt altijd af op een man als deze kaal is. De grote meerderheid heeft hier geen last van.

Werken haargroeimiddelen echt?

Of de meeste haargroeimiddelen echt werken is simpelweg niet te zeggen. Er zijn vaak geen goede onderzoeken die de werking onomstotelijk aantonen. Er zijn echter ook geen onderzoeken die juist bewijzen dat dit niet zo is. Het is dus lastig om te bepalen wat je eraan hebt.

Conclusie

Waarom worden mannen kaal? Om allerlei soorten redenen. De meest voorkomende reden is erfelijkheid. Als mannelijke kaalheid in de familie zit, dan kan je er vaak wel van uitgaan dat jij hier ook mee te maken krijgt. Het is echter niet alleen erfelijkheid wat bepaalt of jij kaal wordt. Of je veel stress in het leven hebt speelt ook een rol. Daarnaast is ook je levensstijl een factor. Ongezond leven heeft effect op alle vlakken, waaronder je haardos. Ook kan je met pech te maken krijgen, bijvoorbeeld door een infectie of een schimmel. Als je littekenvorming op je hoofd eraan overhoudt, dan betekent dat ook dat dit kaalheid met zich meebrengt. Dit kan soms echter wel weer vanzelf verdwijnen, waardoor je haar terugkomt. Bij de andere factoren zoals erfelijkheid en stress is dit niet het geval. Bekijk dus goed hoe jouw levensstijl is!

Scheren.nl
Logo
Shopping cart